Sinds 1 januari 2021 is het recht van de Europese Unie niet langer van toepassing op het Verenigd Koninkrijk. Dit is met name het geval met de Europese richtlijn van 3 juni 2003 (2003/49/C) betreffende het gemeenschappelijk belastingregeling dat van toepassing is op de uitkering van interesten en royalty’s tussen verbonden vennootschappen van verschillende lidstaten.
Deze richtlijn voorziet (onder bepaalde voorwaarden) in een vrijstelling van bronbelasting op interest- en royalty-uitkeringen tussen in de Europese Unie gevestigde verbonden ondernemingen.
De Britse wet op de Financiën (“finance bill”) die in maart 2021 werd gepubliceerd, trekt de wet in die de richtlijn van 3 juni 2003 in nationaal recht had geïmplementeerd. Deze intrekking treedt in werking met ingang vanaf 1 juni 2021.
Vanaf 1 juni 2021 zijn interest- en royalty-uitkeringen dus onderworpen aan een bronbelasting van 20% in het Verenigd Koninkrijk, tenzij een vrijstelling of verlaagd tarief mogelijk is, op grond van een met het Verenigd Koninkrijk gesloten verdrag inzake dubbele belasting.
Volgens het Britse recht is bronbelasting van toepassing op de uitkering van interesten en royalty's aan begunstigden die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen.
Wat de uitkeringen van royalty’s door Britse vennootschappen aan Belgische vennootschappen betreft, is de impact van de intrekking nihil, omdat het dubbelbelastingverdrag tussen België en het Verenigd Koninkrijk de bevoegdheid om uitkeringen van royalty’s te belasten uitsluitend aan de woonstaat van de begunstigde toekent, namelijk België.
Bijgevolg zullen de uitkeringen van vergoedingen uit Britse bronnen aan Belgische ingezeten begunstigden in het Verenigd Koninkrijk worden vrijgesteld.
De Britse belastingdienst HMRC hoeft hiervoor geen formele toestemming te geven op basis van het met België gesloten dubbelbelastingverdrag.
Voor de vergoedingen afkomstig van Britse bedrijven naar Belgische begunstigde ingezetenen, zullen de uitkeringen dus bruto worden gedaan, zonder aftrek van een bronbelasting.
Wat de uitkeringen van interesten betreft, is de situatie anders, omdat het tussen België en het Verenigd Koninkrijk gesloten dubbelbelastingverdrag voorziet in een bronbelasting van 10% van het brutobedrag.
In het Verdrag zijn bepaalde vrijstellingen van bronbelasting opgenomen. Dit is met name het geval bij interesten die uitgekeerd worden op een lening die door de ene onderneming aan de andere is verstrekt, op voorwaarde dat het bedrag van de rente "at arm’s length " is vastgesteld.
Voor vrijstellingsveronderstellingen moet worden opgemerkt dat de vrijstelling niet automatisch door HMRC zal worden verleend. Belgische ondernemingen, die in het verleden op basis van de Europese richtlijn een vrijstelling hebben kregen, kunnen voor lopende leningen (en dus niet voor nieuwe leningen) op twee manieren een vrijstelling van HMRC aanvragen.
Een eerste mogelijkheid is om aan de Britse belastingdienst een "kennisgeving van vrijstelling" te geven waarmee de Belgische vennootschap bevestigt dat zij fiscaal in België gevestigd is en dat de omstandigheden waaronder zij de vrijstelling in het verleden heeft verkregen, niet gewijzigd zijn.
De andere mogelijkheid, die ook van toepassing is op nieuwe leningen, is het aanvragen van een vrijstelling met een specifiek formulier (formulier D.T.) dat moet worden ingevuld door de aanvrager en de Belgische belastingdienst waarin de Belgische fiscale vestigingsplaats van de vennootschap wordt bevestigd.
Dit formulier zal ook moeten worden gebruikt in het geval van een aanvraag tot verlaging van de Britse bronbelasting.
De Belgische bedrijven die regelmatig lenen aan Britse ingezeten bedrijven kunnen een conventionele aanvraag indienen op basis van een specifiek formulier, DTTP1 ("Double Tax Treaty Passport Scheme") genoemd.
Met het oog op de intrekking van de Britse wetgeving die uitvoering heeft gegeven aan de richtlijn van 3 juni 2003, is het daarom belangrijk dat multinationale groepen vóór 1 juni 2021 hun proces voor de uitkering van interesten met betrekking tot een Britse onderneming controleren om deze mogelijk te kunnen wijzigen, om te kunnen genieten of te kunnen blijven genieten van een vrijstelling van bronbelasting op interest of royalty of het toepasselijke tarief waarin het verdrag ter preventie van de dubbele belasting tussen België en het Verenigd Koninkrijk voorziet.