Op 22 maart heeft de Raad van de Europese Unie formeel de herziening (DAC 7) van Richtlijn 2011/16/EU inzake administratieve samenwerking op belastinggebied aangenomen teneinde de automatische uitwisseling van informatie uit te breiden tot digitale platforms zoals UBER en AIRBNB.
Digitale platforms
De nieuwe regels die DAC heeft uitgevaardigd, verplichten exploitanten van digitale platforms om de inkomsten die de verkopers op hun platform ontvangen, aan te geven en verplichten de Lidstaten om deze informatie automatisch uit te wisselen.
De exploitant van het platform is de entiteit die contracten sluit met verkopers om een platform geheel of gedeeltelijk aan hen ter beschikking te stellen. De exploitant van het platform wordt gekwalificeerd als een rapporterende platformexploitant indien hij fiscaal inwoner is van een Lidstaat, indien hij in een Lidstaat zijn bestuurszetel heeft of er beschikt over een vaste inrichting.
Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan de platformexploitant niettemin worden gekwalificeerd als een rapporterende platformexploitant indien hij de hieronder vermelde activiteiten van verkopers in de Europese Unie of de verhuur van onroerend goed in een lidstaat faciliteert.
Activiteiten die moeten worden gerapporteerd, zijn onder meer:
- de verhuur van onroerend goed, ook voor residentieel en commercieel gebruik, alsmede alle andere onroerende goederen en parkeerplaatsen;
- het verlenen van persoonlijke diensten;
- de verkoop van goederen;
- de huur van elk vervoermiddel.
Deze nieuwe regels hebben betrekking op digitale platforms die binnen of buiten de Europese Unie zijn opgericht.
Zij zullen de nationale belastingautoriteiten in staat stellen om inkomsten te detecteren die via digitale platforms worden ontvangen en om de daaruit voortvloeiende belastingverplichtingen te bepalen. De naleving zal bovendien worden vergemakkelijkt voor exploitanten van digitale platforms, aangezien de verklaring in één enkele Lidstaat zal worden afgelegd, in overeenstemming met een gezamenlijk kader van de Europese Unie.
Verbetering van de administratieve samenwerking
DAC 7 heeft ook tot doel de administratieve samenwerking tussen de Lidstaten op het gebied van belastingen te versterken. De ingevoerde wijzigingen zijn de volgende :
- verduidelijking van de notie « te verwachten relevantie » van de informatie, namelijk de voorwaarde voorafgaand aan het verkrijgen van een informatie op de markt;
- invoering van een nieuwe rechtsgrond voor de gegroepeerde informatie-aanvraag op de markt. Het zal dus gemakkelijker zijn om informatie te verkrijgen over de groepen belastingplichtigen;
- uitbreiding van de informatieverplichting op de royalty markt;
- vaststelling van nieuwe regels voor het gebruik van gelijktijdige controle die de aanwezigheid van ambtenaren van een Lidstaat tijdens een onderzoek in een andere Lidstaat mogelijk maken;
- invoering van een nieuw juridisch kader voor de gedefinieerde gezamenlijke audits, namelijk “gezamenlijk door de bevoegde autoriteiten van twee of meer Lidstaten worden verricht en die verband houden met een of meer personen van gemeenschappelijk of complementair belang voor de bevoegde autoriteiten van die Lidstaat”.
Deze laatste wijzigingen ter versterking van de administratieve samenwerking moeten uiterlijk vanaf 2024 in alle lidstaten operationeel zijn.